Oksana werd docent

Oksana gebruikt haar ervaring uit het bedrijfsleven nu als vakdocent ICT

Ze begon als systeembeheerder bij een bouwbedrijf in Rosmalen. Verkocht daarna wereldwijd printers aan internationale bedrijven en leverde servers aan voor datacentra. Oksana Yelpayeva vloog als accountmanager de hele wereld over, voordat ze besloot om aan de slag te gaan als ICT-docent bij het ROC van Amsterdam – Flevoland.

Aan het begin van de COVID-19 pandemie werd haar jaarcontract bij een groot internationaal bedrijf niet meer verlengd. Oksana Yelpayeva (50) ging op zoek naar een andere uitdaging. Ze kon als zij-instromer terecht in het onderwijs. Inmiddels staat Oksana alweer drie jaar voor de klas als ICT-docent en dat bevalt haar goed. “Tijdens de pandemie is het me gelukt om een stageplek te vinden. Ik had direct een klik met de studenten. Ik was een beetje hun moedertje en dat maakte die toch wel saaie covid-periode ontzettend leuk.”

Een nieuwe uitdaging

“Ik ben opgeleid als tolk/vertaler in Utrecht. Dat was niet echt mijn droom, maar meer die van mijn moeder. Doordat ik een hbo-opleiding heb gedaan kon ik gemakkelijk mijn Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) behalen en als docent aan de slag bij het roc” vertelt Oksana. PDG is een leer-werktraject van achttien maanden. Aan de ene kant worden pedagogisch-didactische kennis en vaardigheden opgedaan en aan de andere kant werkervaring als docent techniek bij een mbo-opleiding van het roc. Tijdens haar stageperiode gaf Oksana les aan mbo-studenten van niveau 2, maar inmiddels geeft ze les aan studenten van niveau 3 en 4.

“Ik geef les aan studenten die de opleiding IT-systeem en devices volgen. Na hun opleiding kunnen mijn studenten aan de slag als ICT-beheerder. Ze zullen zich bezighouden met het installeren van systemen, netwerken bouwen, back-ups regelen en cloud-oplossingen toepassen.”

Omdat Oksana zelf ruim zeven jaar als systeembeheerder heeft gewerkt, kan ze haar studenten advies geven over hoe het er straks in het bedrijfsleven aan toe gaat. “Studenten hebben behoefte aan vakdocenten die deze ervaringen kunnen delen.”

Overweeg jij ook om als docent aan de slag te gaan? Lees hier meer over het zij-instroom traject.

Werken bij het roc

Dankzij haar baan bij het ROC van Amsterdam – Flevoland doet Oksana voor het eerst iets waar ze zelf helemaal achter staat. “Mijn studenten houden mij een grote spiegel voor. Sinds ik docent ben geworden heb ik pas echt het gevoel dat ik weet wie ik ben.”

Oksana vindt het fijn dat het roc verschillende coachingstrajecten aanbiedt zodat docenten leren hoe ze met bepaalde situaties en studenten om kunnen gaan. Daarnaast is er een goed onderling contact tussen de collega’s van de verschillende afdelingen. Het roc motiveert docenten bovendien om zich verder te blijven ontwikkelen binnen hun vakgebied.

Ook voor de klas staan?

Het ROC van Amsterdam – Flevoland is de grootste aanbieder van mbo-onderwijs in de Randstad. Of je nou senior, medior of starter bent, ze kijken met een open blik naar je mogelijkheden en motivatie. Bekijk de mogelijkheden op de website.