Marjanne werd docent

Marjanne schoolde zich om tot docent: ‘Mijn werk is één groot avontuur’

Door de campagne ‘Meisjes in de techniek’ koos Marjanne Top (47) begin jaren ’90 voor een technische opleiding. Tijdens haar opleiding werkte ze eerst als monteur in de bouw en daarna ging ze aan de slag als calculator bij Unica. Dit was geen match en een leerkracht van haar school overtuigde haar om docent te worden. “Waarom kom je niet hier op school werken?”, zei hij. “Zo ben ik het vak als docent Elektrotechniek ingerold”, vertelt Marjanne.

Nu is ze al bijna 21 jaar docent Elektrotechniek bij het ROC van Amsterdam – Flevoland. In al die jaren voor de klas heeft ze van alles meegemaakt, dit maakt dat ze elke dag met veel plezier naar haar werk gaat.

Groot avontuur

Marjanne is niet verbaasd dat ze uiteindelijk docent is geworden. Ze vond het op de basisschool al leuk om kinderen iets uit te leggen. “Mijn werk is één groot avontuur. Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar elke dag is anders. Je weet bijvoorbeeld nooit wat voor een klas je voor je hebt die dag. Dat maakt het zo uitdagend.”

Volgens Marjanne hebben studenten juist behoefte aan docenten die ook in het bedrijfsleven hebben gewerkt. Deze kennis kun je gebruiken tijdens de lessen. “Ik zie dat mijn studenten het leuker vinden om iets te leren door een persoonlijk verhaal, dan via een droge theorie uit een leerboek”, aldus Marjanne.

Luisterend oor

Marjanne is werkzaam bij MBO College Westpoort, een van de vestigingen van het ROC van Amsterdam – Flevoland. Marjanne heeft het gevoel dat ze door haar werk een positieve invloed heeft op haar studenten. Ze biedt ze houvast en een luisterend oor tijdens haar lessen. “Meestal hoor je dat wel pas tien jaar later als je ze een keer tegen het lijf loopt. Maar daar doe ik het juist voor. Toch dat stukje waardering na al die jaren”, grapt Marjanne.

Werken bij het ROC van Amsterdam – Flevoland

Sommige studenten besluiten na afstuderen aan de slag te gaan als docent bij het ROC van Amsterdam – Flevoland. Marjanne begrijpt dat wel, want het roc is volgens haar een goede werkgever en biedt veel mogelijkheden. “Mijn manager is een oud-student van onze organisatie. Als je na een aantal jaar toe bent aan een andere of volgende stap, dan kun je samen met een coach kijken naar de mogelijkheden en binnen het roc solliciteren.”

Ook interesse om voor de klas te staan? Het ROC van Amsterdam – Flevoland is de grootste aanbieder van mbo-onderwijs in de Randstad. Of je nou senior, medior of starter bent, we kijken met een open blik naar je mogelijkheden en motivatie. Bekijk de mogelijkheden op de website.