Inge werd docent

Inge werd docent: ‘Tijdens mijn lessen deel ik mijn ervaringen uit het bedrijfsleven’

Tijdens haar baan bij een installatiebedrijf begeleidde Inge Zoeter de stagiairs en hielp ze de monteurs met het uitzoeken van opleidingen om zich verder te ontwikkelen. Dit vond ze zo leuk dat ze op LinkedIn een bericht plaatste met de kop ‘Zoekt nieuwe uitdaging in het onderwijs.’ Inmiddels werkt Inge alweer drie jaar als techniekdocent bij het ROC van Amsterdam – Flevoland.

Zij-instromen in het onderwijs was voor Inge Zoeter (46) een heel logische stap, nadat ze een berichtje had ontvangen van een manager die op MBO College Almere werkt. “Ik heb altijd wat met techniek gehad. Ik wilde als kind architect worden en ben uiteindelijk als makelaar aan de slag gegaan. Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, organiseerde ik evenementen over de techniek voor kinderen uit groep 7 en 8.”

Het PDG-diploma op zak

Zij-instromers met een hbo-opleiding gaan een traject in om het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) te behalen. Dit is een leer-werktraject van achttien maanden. Aan de ene kant worden pedagogisch-didactische kennis en vaardigheden opgedaan en aan de andere kant werkervaring als docent techniek bij een mbo-opleiding van het roc.

“Zodra je het traject hebt afgerond ben je basisdocent. Als docent van het mbo sta je met één been in het bedrijfsleven, want door de stagegesprekken hoor je van de managers welke vaardigheden de studenten moeten hebben om daar aan de slag te kunnen gaan. Deze informatie gebruik ik weer bij de voorbereiding van mijn lessen, zodat ik maatwerk kan leveren voor mijn studenten en echt wat voor ze kan betekenen,” vertelt Inge.

Overweeg jij ook om als docent aan de slag te gaan? Lees hier meer over het zij-instroom traject.

Doorgroeimogelijkheden

Binnen drie jaar heeft Inge de mogelijkheid gekregen tot promotie. Die heeft ze behaald, waarbij ze extra verantwoordelijkheden en interessantere werkzaamheden kreeg. Ook heeft ze voldoende mogelijkheden om trainingen en zelfs een master te volgen. “Je wordt binnen het ROC van Amsterdam – Flevoland enorm gestimuleerd om door te studeren. Je kunt je intern bijscholen, maar het mag ook daarbuiten. Ik begin binnenkort met mijn masteropleiding aan het TIAS in Tilburg.”

Ook voor de klas staan?

Het ROC van Amsterdam – Flevoland is de grootste aanbieder van mbo-onderwijs in de Randstad. Of je nou senior, medior of starter bent in jouw vak, ze kijken met een open blik naar je mogelijkheden en motivatie. Bekijk de mogelijkheden op de website.